De ce să înveți programare în 2019?


Spre deosebire de anii anteriori in care programarea era un domeniu putin cunoscut si la inceput de drum, astazi programatorii sunt unii dintre cei mai ceruti si cautati oameni de pe piata muncii. Trendul ascendent al dezvoltarii tehnologiei din ultimii ani este o certitudine pentru ca lucruri care acum cativa ani erau imposibil de realizat, astazi intra intr-o rutina fireasca si zilnica.


In anul de gratie 2019 avem un evantai de limbaje de programare care de care mai exotice si mai cerute pe piata. Specialistii in domeniu vorbesc zilnic despre Python (lider de piata), Kotlin, C/C++, PHP, JavaScript, Go, R, Java, Swift, Ruby, C#, Objective-C, Rust etc.
In industria de profil nu se solicita numai oameni care sa cunoasca si sa foloseasca limbaje de programare ci s-au deschis pozitii bine platite si pentru programatori WEB, specialisti in realitate augmentata/virtuala, IoT – internetul obiectelor etc.

 

Care ar fi motivele pentru care ar trebui sa devii programator?
In ultimii ani, reprofilarea catre IT a fortei de munca este nu numai evidenta ci si intr-o continua ascensiune. Unele companii din industrie si-au redus numarul locurilor de munca continuu, dar altele, mai ales cele din domeniul IT, nu mai este nici un secret pentru nimeni ca sunt in criza de personal.
Iata cateva motive sa devii programator:
Cresterea continua a industriei IT – este o realitate palpabila nu un vis.
Lipsa personalului calificat – la finalul anului 2017 numarul posturilor disponibile s-a dublat fata de inceputul anului. Dintre aceste posturi peste 60% sunt pentru programatori.
Certitudinea jobului – dezvoltarea tehnologica accelerata face ca aceasta piata sa oferteze programatorii intr-un ritm foarte alert.
Accesibilitatea softului – limbajele de programare sunt bine documentate si accesibile online. JavaScript de exemplu deschide foarte multe oportunitati in aceasta perioada atat in partea de dezvoltare WEB unde in 2017 a avut o crestere de 25% cat si pe partea de aplicatii pentru mobile.
Cariera la nivel international – programarea este atat de ceruta si de cunoscuta incat nu are granite. Astazi, un programator poate munci din confortul casei sale sau de unde doreste, pentru clienti din intreaga lume, isi poate alege jobul pentru care sa aplice si isi poate negocia ratingul orar.
Propriul tau stapan – un programator poate alege intre a fi angajat intr-o firma de programare sau a lucra pe cont propiu ca freelancer. Freelancing-ul ofera libertate maxima, posibilitatea alegerii tehnologiei pe care lucrezi, a clientului pentru care lucrezi si nu in ultimul rand a programului dupa care lucrezi. A fi angajat intr-un colectiv de programatori te ajuta sa te perfectionezi, iti aduce un job ceva mai stabil si deci venituri mai stabile.

Ce poti face in 2019 pentru a ajunge programator?
Daca esti tanar absolvent al unor cursuri liceale poti urma cateva cursuri intensive de programare si apoi in cateva luni iti gasesti sigur un prim job in domeniu.
Daca esti deja in domeniul IT dar ai dori sa te perfectionezi, poti de asemenea urma niste cursuri intensive pe anumite tehnologii care sunt cerute la ora actuala pe piata si situatia ta se poate schimba.
Daca inca esti elev, chiar si elev in clasele primare si gimnaziale, poti cauta cursuri care sa te ajute sa descoperi primii pasi in programare, algoritmica, programarea orientata obiect pentru ca exista specialisti IT care predau aceste cunostinte, softuri free care te ajuta prin joaca sa descoperi aceasta minunata lume.
Pregatirea pentru un viitor stabil in domeniul IT ca programator o poti face alegand sa inveti ajutat de specialisti in domeniu si portile marilor angajatori din domeniul IT se vor deschide pentru tine. Lucrand serios poti ajunge Junior programator, poti incepe sa iti aduni un portofoliu de proiecte care sa te ajute in drumul tau ulterior catre pozitia de Senior. Drumul nu este usor, dar merita sa incerci!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.