De ce programare pentru copii? Nu sunt prea mici?


Cursurile de programare pentru copii determina la copil dezvoltarea unor abilitati matematice si practice pe care matematica din scoala nu o poate dezvolta.

Nu pledam aici pentru ore de matematica mai putine in scoala si nici pentru un numar de probleme diminuat. Problemele de matematica dezvolta o anumita tehnica de calcul pe care insa, problemele de informatica si algoritmii descrisi in informatica o pot ridica la un total alt nivel.

In matematica pentru clasele I-IV mai ales, elevul este rugat sa faca o impartire la 10 si sa determine un cat si un rest. Rationamentul se opreste aici. In informatica, daca i se cere sa calculeze ultima cifra a unui numar, va scrie un algoritm prin care va determina ca restul impartirii unui numar la 10 este chiar restul impartirii numarului respectiv la 10. Nu-i asa?

Din pacate prea putini adulti inteleg ce poate dezvolta un curs de programare la un copil de clasele I-IV. Adultii nu isi dau seama ca daca copilul mic, folosind un anumit soft, poate face o pisica sa cante si sa danseze pe ecran, inseamna ca el a reusit sa scrie, fara sa isi dea seama, cateva linii de program prin care sa realizeze acea animatie pe ecran. Este un inceput foarte important pentru copil, in care el reuseste sa vada pisica dansand pe ecran prin propriile lui actiuni. Mai apoi pot urma robotii comandati tot prin liniile de program scrise de copil. De ce nu?

Pe langa faptul ca isi dezvolta abilitati de programare, copilul experimenteaza – ceea ce este foarte important la varsta mica a scolarilor. Daca modifica cateva cifre pisica nu mai este verde ci rosie, nu mai danseaza din centrul ecranului ci dintr-un colt etc. El isi dezvolta indemanarea in a folosi computerul intr-o forma de joaca utila si care le dezvolta anumite abilitati foarte folositoare in anii urmatori cand vor face programare pe computer sau roboti la cercul de robotica.

Studiile de specialitate indica un numar foarte mare de parinti care doresc sa isi inscrie copiii la cursuri de programare. Aceste cursuri ajuta pe de o parte copiii sa descopere daca ii pasioneaza asa ceva, daca vor sa miste pisica pe ecran, daca vor sa rupa un numar in bucati si sa elimine cifra sutelor de exemplu, daca vor sa programeze un robot sa ridice un cub 10 cm de la sol etc. iar pe de alta parte, ajuta parintii sa inteleaga daca copiii lor au inclinatii catre acest domeniu, daca merita sa investeasca pe aceasta latura sau trebuie sa vada muzica, sportul sau munca practica.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.