Virtual Instructor-Led Training


VILT este un termen foarte cunoscut in 2021 pentru ca inseamna instruire virtuala condusa de catre instructori.

Astazi multa lume lucreaza de acasa, de la distanta, fara a tine cont de granitele dintre tari, indiferent de fusul orar si nevoia de conectare este foarte importanta.

Din fericire tehnologia vine si ne ajuta in acest sens. Informatia necesara invatarii, in orice domeniu, exista de multa vreme. Important este sa ne dam seama ca exista metode noi de a ne conecta intre noi pentru a desfasura un proces de instruire virtual la cele mai inalte standarde actuale.

Acesta este VILT care inseamna deci o instruire condusa virtual de catre un instructor real. Nu este o instruire condusa de catre un instructor virtual.

Un termen inrudit cu VILT este acela de VCT care inseamna clasa virtuala de invatare.

In concluzie sistemul VILT – VCT reprezinta un mediu online, condus in timp real de un instructor real la care pot participa unul sau mai multi cursanti si care de obicei se realizeaza cu instrumente eLearning.

Care sunt beneficiile pe care le aduce astazi VILT?

Lumea actuala considera in proportie de aproape 90% ca experienta VILT este net superioara experientei ILT. ILT reprezinta instruirea asistata de catre instructor.

Rezultatele educationale obtinute prin metoda VILT sunt net superioare, in multe directii si domenii, rezultatelor invatarii prin metodele „traditionale”.

Clasele actuale care desfasoara educatie prin metoda VILT sunt formate din cursanti si instructor care pot fi oriunde pe mapamond. Reducerea vitezei cu care oamenii intra in contact, eliminarea deplasarilor intre doua locatii sau chiar intre 2 orase sau 2 tari reprezinta o reducere substantiala a bugetelor financiare si a celor de timp.

Cine poate face instruire VILT?

Pentru a putea desfasura acest tip de instruire este nevoie de cateva lucruri foarte importante:

– atat instructorul cat si cursantii trebuie sa beneficieze de legatura stabila la Internet, computere, camera video, microfon, boxe etc.;

– alte dispozitive si resurse create de catre instructor care sa imbunatateasca  experienta de invatare pentru cursanti: tablete grafice performante, filme explicative, documente scanate si salvate sub forma de fisier pe care studentii le pot accesa usor etc.

Instruirea ILT sau instruirea traditionala, clasica se considera a fi o instruire „centrata pe instructor” spre deosebire de VILT care se considera a fi o instruire „centrata pe cursant”.

Folosind VILT, instructorul reuseste sa indrume cursantul spre cunoastere nu sa atraga atentia asupra sa.

Instructorul care desfasoara o activitate prin metoda ILT apeleaza intotdeauna la apropierea fizica, limbajul corpului, contactul vizual permanent ceea ce prin metoda VILT nu se poate face la fel. Acest dezavantaj poate fi depasit insa virtual prin alegerea unor metode vizuale atractive care sa-l determine pe cursant sa fie atent la predare chiar daca profesorul este in spatele ecranului sau pe ecran este un proces / aplicatie/ cod etc.

Acestea sunt provocari pe care VILT le aduce atat in fata cursantului cat si a instructorului. Pe langa acestea, instruirea bazata pe calculator, ridica probleme deosebite de atentie pentru cursant datorita alertelor de email, retele de socializare, jocuri, telefon, televizor etc. pe care instructorul trebuie sa le prevada si sa creeze o lume magica care sa-l ajute pe cursant sa neglijeze aceste aspecte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.