Cetatenia digitala


Toti oamenii de astazi traim intr-un peisaj tehnologic care se schimba cu o viteza uimitoare. Internetul, retelele sociale, evenimentele care sunt redate de media non stop sunt experiente noi care ne bombardeaza cu o viteza uluitoare.

De ce credeti ca oamenii in varsta, bunicii nostri nu reusesc sa navigheze pe Internet si sa manevreze computerele la fel de usor ca si nepotii lor? Tocmai pentru ca nu au puterea sa se adapteze acestei viteze.

Expansiunea “online” cu care ne confruntam toti, trebuie trecuta atat in cazul copiilor cat si in cazul parintilor prin filtrul ratiunii si al intelegerii critice.

“Cetatenia digitala” – domeniu nou pentru care tinerii nostri trebuie educati, inseamna de fapt navigarea in siguranta in mediul digital. Parintii si profesorii acestor tineri trebuie sa aiba intelepciunea pentru a putea sa ii ajute pe acestia sa faca fata provocarilor digitale pe de o parte dar si sa ii indrume sa exploateze imensele oportunitati care se pot crea.

Acest process de crestere si dezvoltare a cetateniei digitale nu poate fi facut de unul singur. Este un proces complex in care toti factorii implicati trebuie sa poata coopera. Trebuie dezvoltate normele dupa care utilizarea tehnologiei se face intr-un mod responsabil.

Este foarte important sa se inteleaga ca cetatenia digitala nu te afecteaza numai pe tine ca individ, ci poate afecta pe foarte multa lume. Datele personale, informatiile confidentiale trebuie protejate corespunzator.

Un comportament adecvat este un comportament ideal in care toti cetatenii digitali se bucura de protectie si siguranta in mediul online si pot beneficia de oportunitatile pe care le ofera acest mediu fara a altera siguranta altor cetateni digitali.

De ce este nevoie de o astfel de educatie in zilele noastre?

Pentru ca au aparut foarte multe comportamente nedorite si neadecvate: hartuire cibernetica, ura, bulling digital etc Aceste riscuri care pot aparea online trebuie cunoscute de catre copii pentru ca ei sa aleaga in cunostinta de cauza daca participa sau nu participa la o anumita provocare online care apare de nicaieri in fata lor. Intr-o astfel de situatie ei trebuie sa fie pregatiti pentru a face diferenta intre bun si rau, intre adevar si minciuna, intre real si virtual.

Problema este dimensiunea si viteza uluitoare cu care pot aparea si se pot propaga aceste probleme in online. Tinerii folosesc zilnic retele de socializare, platforme de chat, email-uri etc astfel incat fenomenele de intimidare si de hartuire sunt prezente in permanenta.

Primul pas care trebuie facut este acela al implicarii adultilor in procesul de educare si creare a unei lumi online mai curate si cu o agresivitate cibernetica redusa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.