Informatică și TIC – clasele a V-a – a VIII-a


Programa școlară pentru disciplina „Informatică și TIC”, clasele a V-a – a VIII-a s-a publicat pe site-ul Institutului de Stiinte ale Educatiei. Programa a intrat în vigoare începând cu anul școlar 2017 – 2018 și va fi urmată de elevi incepand cu acest an scolar.

Ce aduce nou aceasta programa?

Daca studiem putin in detaliu aceast programa, vom vedea ca elevii romani vor putea invata programare inca din gimnaziu ceea ce in ultimii ani s-a facut doar sporadic in unele scoli. Partea de TIC este si ea bine reprezentata si se incearca realizarea unor corelatii stranse intre dezvoltarea abilitatilor digitale cerute in mod cursiv pe piata muncii si abilitatile elevilor dobandite de-a lungul anilor de gimnaziu. Se poate spune ca programa este moderna si indreptata spre aplicarea efectiva in proiecte a cunostintelor studiate.

Problema apare in momentul in care scoala nu poate aloca fiecarui copil un calculator conectat la Internet pe care acesta sa puna in practica cele studiate. O ora pe saptamana este de asemena timp insuficient alocat unei asemenea cantitati de informatie. Sigur ca de fiecare data partea practica va avea de suferit si va fi inlocuita prin numeroase ore de predare sterile si plictisitoare.

Aici poate interveni foarte palpabil o asociatie privata, asa cum sunt deja foarte multe in tara si de unde ne-am inspirat si noi, in care profesori de specialitate sa aduca un plus de valoare in partea practica a studiului Informaticii in clasele V-VIII si nu numai.

Studierea teoretica a unui limbaj de programare nu te face programator. Programarea este grea si a ajunge programator bun inseamna mii de pagini citite, mii de linii de cod scrise si nu in ultimul rand mii de algoritmi ganditi si implementati.

Cand elevii de gimnaziu de astazi vor ajunge programatori, ei vor trebui sa programeze roboti, automatizari de case, instalatii, utilaje, masini sau avioane. Scrierea unui text care contine linii de cod si compilararea ulterioara nu ii va face programatori. Algoritmii ganditi, implementati si diversificati ii ajuta foarte mult in dezvoltarea ulterioara ca programatori!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.